Popraskané päty v mladom veku: Aká je liečba?

Popraskané päty môžu byť nepríjemným a bolestivým problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí, vrátane tých v mladom veku. Aj keď sa to môže zdať ako drobný problém, bez patričného ošetrenia môžu popraskané päty viesť k hlbším trhlinám a infekciám. Ako popraskané päty liečiť? 

Popraskané päty vznikajú, keď koža okolo päty zhrubne alebo sa vysuší. Môže to byť spôsobené niekoľkými faktormi, vrátane zlej starostlivosti o nohy, nedostatočne pestrej stravy, nevhodnej obuvi, ale popraskané päty môžu byť aj výsledkom dlhého státia na tvrdom povrchu či suchého vzduchu. Ani zďaleka nejde len o problém starších ľudí. Popraskané päty totiž potrápia aj tých mladších.  

Ako popraskané päty liečiť?

Starostlivosť si vyžaduje nielen pleť, aj päty

Ak chcete popraskaným pätám predísť a ide o problém, s ktorým ste sa už v minulosti stretli, udržiavanie rutiny starostlivosti o vaše nohy je kľúčové. Päty hydratujte aspoň dvakrát denne pomocou vysokokvalitného prírodného krému. Aplikácia hydratačného krému hneď po kúpeli alebo sprche, keď je pokožka ešte vlhká, môže zvýšiť absorpciu a aj účinnosť.

Vyberte si správnu obuv

Vyhnite sa topánkam, ktoré nechávajú vaše päty odhalené, ako sú sandále alebo žabky s otvoreným chrbtom, pretože môžu viesť k suchu a zvýšenému tlaku na pätu, čím sa problém len zhoršuje. Namiesto toho sa rozhodnite pre pohodlné, dobre padnúce topánky, ktoré podopierajú pätu a chodidlo. Uistite sa, že topánky nie sú príliš tesné, pretože to môže zvýšiť tlak a trenie, čo vedie k zhoršeniu prasklín na päte.

Pravidelná exfoliácia

Exfoliácia, alebo teda peeling chodidiel, najmä v oblasti päty, môže pomôcť odstrániť odumreté kožné bunky a zabrániť zhrubnutiu kože, ktoré vedie k praskaniu. Použite peeling na nohy alebo si doprajte zmäkčujúci kúpeľ niekoľkokrát týždenne, aby ste účinne uľavili namáhanej pokožke.

Prvá pomoc pri popraskaných pätách: Pomôže urea a arnika

Čo ak ste popraskaným pätám nepredišli a trápia vás akútne problémy? Urea je známa svojimi hydratačnými vlastnosťami a tým, že dokáže výrazne zjemniť pokožku, čím sa zníži hrúbka a závažnosť trhlín. Bioturm Krém na nohy s ureou zmäkčuje a zmierňuje už popraskanú či zhrubnutú pokožku chodidiel. Krém s obsahom 10 % urey má dlhodobý hydratačný účinok a na praskliny pôsobí upokojujúco. Krém navyše redukuje aj nepríjemné svrbenie.  

Prírodné produkty s mätou a arnikou sú vynikajúce na upokojenie unavených, boľavých nôh a umocnenie procesu hojenia. Mäta poskytuje chladivý účinok, zatiaľ čo arnika pomáha znižovať zápal a zlepšuje krvný obeh. 

Ak sú popraskané päty problémom, s ktorým sa stretávate pravidelne, dôsledná starostlivosť o nohy a chodidlá je skutočnou nevyhnutnosťou. Vyberajte si prírodné a účinné produkty starostlivosti a doprajte vašej pokožke starostlivosť, akú potrebuje. Vašou odmenou bude jej jemná a hladká textúra.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz