Alergia na kozmetiku nie je neobvyklá: Ako zistiť, že som alergická?

Trápi vás začervenanie pokožky, náhly opuch očí či svrbenie? Možno ide o alergiu na kozmetiku. Aké sú príznaky alergickej reakcie? 

Alergia na kozmetiku je oveľa bežnejšia, ako by ste si možno mysleli a počas života sa s ňou môže stretnúť každý, kto používa mejkap alebo bežné produkty vlasovej či pleťovej kozmetiky. Pri alergii na kozmetiku je najdôležitejšie vedieť rozoznať jej príznaky.

Aké sú príznaky alergie na kozmetiku?

Alergia na kozmetiku sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi. U niekoho sa objaví okamžite po použití problematického prípravku, u iného sa zasa môže objaviť až po niekoľkých opakovaných použitiach. Bežné príznaky alergie na kozmetiku zahŕňajú:  

  • Sčervenanie kože - typický príznak alergickej reakcie, ktorý je často sprevádzaný svrbením alebo pocitom pálenia.
  • Vyrážky alebo žihľavka - môžu sa objaviť na mieste, kde bol produkt aplikovaný, ale niekedy sa môžu rozšíriť aj ďalej.
  • Opuch - môže sa vyskytnúť okolo očí, pier alebo kdekoľvek na tvári aj v závislosti od toho, kde bol produkt, ktorý alergiu spôsobil, použitý.
  • Pľuzgiere - závažné alergické reakcie môžu spôsobiť dokonca až pľuzgiere, čo si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Ingrediencie a látky, ktorým je vhodné sa vyhnúť

V prvom rade je dôležité povedať, že nejde o žiadne zakázané či nebezpečné látky. Je však pravda, že nasledujúce zložky kozmetických produktov spôsobujú alergie častejšie ako iné.  

Vône: parfumované produkty sú častým problémom. Hoci príjemne voňajúca kozmetika pôsobí príjemnejšie a lákavejšie, práve vôňa je jedným z najbežnejších alergénov. 

Konzervačné látky: Látky, ako sú parabény či formaldehyd, ktoré sa bežne používajú na predĺženie trvanlivosti, môžu dráždiť citlivú pokožku. Ak ste citliví na alergické prejavy, hľadajte ich v zložení vašich kozmetických produktov a vyhnite sa im. 

Esenciálne oleje: Hoci sú esenciálne oleje prírodné, sú tiež silné a u niektorých ľudí môžu vyvolať alergické reakcie.

Akú kozmetiku si vybrať?

Aby ste minimalizovali riziko alergických reakcií, rozhodnite sa pre prírodné produkty, ktoré sú vyrobené bez bežných a najčastejších alergénov. Vyberajte si produkty bez vône, ktoré neobsahujú žiadne syntetické alebo prírodné vône a je teda menej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie. 

Dávajte pozor aj na vyvážené pH. Produkty s pH, ktoré sa čo najviac zhoduje s pH pokožky (zvyčajne okolo 5,5), sú menej dráždivé. 

Skvelou voľbou môžu byť tiež produkty s probiotikami a bez akejkoľvek vône. Produkty z rady Logona PUR obsahujú probiotiká, ktoré pomáhajú posilňovať kožnú bariéru a znižovať citlivosť. Tieto produkty boli navyše testované aj asociáciami pre alergikov, čo potvrdzuje ich vhodnosť pre citlivú pokožku a aj pre tých, ktorí sa už  stretli s alergiami na kozmetiku. 

Náš tip: Vyskúšajte Logona hydratačný krém PUR s probiotikami, ktorý je vhodný na denné aj nočné použitie. Vďaka svojej neutrálnej a jemnej textúre s probiotikami je vhodný aj na veľmi citlivú pokožku so sklonom k alergiám.

Nezabudnite na test pred prvým použitím

Aplikujte malé množstvo produktu na nenápadné miesto na koži, ako je vnútro zápästia alebo za ucho. Počkajte 24 až 48 hodín. Ak nedôjde k žiadnej reakcii, používanie produktu je pre vás pravdepodobne bezpečné.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz